Concerten 2017

Concerten 2017

14 januari 2017 - 32e Nieuwjaarsconcert - Theater Figi

Weer verrassend goed en zeer afwisselend

Onlangs vroeg iemand mij: 'een concert van O.B.K., is dat niet saai?'. Het enige wat ik kon doen is lachen, want een concert van O.B.K. is allesbehalve saai. Ook met het Nieuwjaarsconcert van dit jaar gaf het orkest onder leiding van Arnold Span een fantastisch afwisselend concert. En wat kun je van deze gedreven dirigent zeggen? Ten eerste dat hij het orkest op professionele hoogte brengt. Ten tweede is de keuze voor de stukken die het orkest speelt afwisselend en hier en daar gewaagd, maar altijd van een zeer hoog niveau. En tenslotte dirigeert hij het orkest niet alleen met verve, maar ook het publiek doet precies wat Span vraagt en klapt hard of zacht mee als dat wordt aangegeven. Voor de pauze hoorden we mooie stukken van diverse componisten en we maakten kennis met de twee solistes die voor dit nieuwjaarsconcert waren aangetrokken: musicalster Brigitte Heitzer en mondharmonicaspeler Hermine Deurloo. De avond werd weer op een onderhoudende manier aan elkaar gepraat door voorzitter Jan Borgers. Na de pauze geniet het publiek met volle teugen van de non-stop muzikale show die volgt. Rock en pop wisselen elkaar in groot tempo af, met veel herkenbare nummers. De gitaarsolo van Bas Winckels en de pianosolo van Cor Knegjens maken het publiek razend enthousiast. En terecht.

Ester Dijkema, Het theaterplein

njc 1 njc 2

njc 4 njc 3

fotografie: Willem van Dis


13 mei 2017 - Oosterkerk

Voorjaarsconcert

De Oosterkerk in Zeist was het prachtige decor voor het Voorjaarsconcert. Na een warm welkomstwoord voor het publiek door voorzitter Margo van den Berg, trapte het orkest af met The Witches' Sabbath van Giacomo Puccini. Een prachtige opening van het concert. Daarna nam Jan Borgers, klarinettist en erelid de presentatie over. Hij gaf het publiek voor ieder gespeeld werk een toelichting. Zo klonk de muziek niet alleen in de zaal maar werd het een ware belevenis. Vervolgens liet het orkest zich van een hele andere kant horen in het rustige religieuze Locus Iste van Anton Bruckner. Na de Concert Ouverture in C-mineur van Richard Hol namen de muzikanten en dirigent het publiek mee naar de Griekse monumentale kloosters van Meteora. De suizende wind was hoorbaar tussen de rotspilaren met uitzicht op de Valley of the Pinios, gecomponeerd door Kevin Houben. Daarna werd het tijd voor hét stuk van de avond, Tsjaikovski's Fantasie-Ouverture Romeo en Julia. In de mooie akoestiek van de Oosterkerk kwamen de prachtige klanken van liefde, strijd en passie goed tot zijn recht. Het weer had zich aangepast aan dit tragisch aflopende liefdesverhaal. Donkere wolken pakten zich samen boven de kerk afgewisseld door een enkele zonnestraal. Het concert werd feestelijk afgesloten met de Kroningsmars van eveneens componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Voordat het publiek kon gaan genieten van een drankje had het orkest nog één verrassing in petto. De Paso doble El Torico de La Cuerda van componist Luis Serrano Alarcón. Het publiek kwam in Spaanse stemming door een weergaloze solo van trompettist Guus van Wijk. Dirigent Arnold Span nodigde het publiek uit tot een collectief Spaans "olé". Dit werd volmondig beantwoord door de mensen in de zaal. Na dit stuk kwam het mooie concert dan toch echt tot een einde.
Na de laatste klanken ging de zijdeur van de Oosterkerk open en konden publiek en muzikanten nog gezellig napraten aan de bar. Het was een geslaagd Voorjaarsconcert waar iedereen met veel plezier op terug kan kijken.

Wesley Buitenhuis

vjc1

fotografie: Willem van Dis


16 juni 2017 - Gemeentehuis

Promsconcert 'Sounds of the City'

Op 16 juni vond het 3e Promsconcert van festival 'Sounds of the City' plaats op Het Rond, en wat was het een prachtig mooie avond! Niet alleen het weer was uitstekend, maar ook O.B.K. liet zich van zijn beste kant zien en horen. Dat O.B.K. een bijdrage zou gaan leveren aan dit promsconcert was eigenlijk nog maar kort bekend, omdat eigenlijk een speciaal opgericht projectorkest op deze avond zou spelen. Maar toen dat orkest niet doorging is O.B.K. gevraagd om het gevallen gat op te vullen. In een handjevol repetities heeft Arnold een mooi programma samengesteld uit meezingers, walsen en andere populaire en lichte muziek.
Gelukkig konden we teren op een grote verzameling werken die we de afgelopen jaren al hadden gespeeld. Dus een groot deel van het programma was een kwestie van 'oppoetsen en gaan!' De begeleidingen van zanger Roosy met 'Geef mij nu je angst' van Guus Meeuwis; José Bosschers met 'Gabriella's sång' uit de film 'As it is in heaven (Så som i himmelen)' en het projectkoor met o.a. 'Ameno' van Era moesten wél even goed bekeken worden. Net als de muziek van 'Het Dorp' (Wim Sonneveld) en de uitsmijter 'Funiculi funicula', gezongen door de landelijke bekendheid Ernst Daniël Smid.
Door de grote hoeveelheid deelnemers, paste O.B.K. niet in zijn geheel op het podium: de houtblazers zaten daardoor ervoor terwijl de koperblazers waren gedrapeerd tussen de mengtafel, het koor, het drumstel, de piano van Cor Knegtjens, en onze vaste inval-gitarist Bas Winkels, die ook nu weer een hoofdrol speelde.Vanaf het podium was echter wel goed te zien dat het plein helemaal vol stond met enthousiaste mensen die ook regelmatig konden meezingen en meeklappen. Al vanaf het openingsnummer van James Last zat de sfeer er helemaal in. Dit is waar O.B.K. goed in is, dit is wat wij kunnen! Het meest enthousiaste publiek van de avond was echter speciaal gekomen voor onze fluitiste Tanya Maas (die voor de gelegenheid ook de piccolo invulde) want zij hadden een aantal borden meegenomen met teksten, waaruit bleek dat Tanya toch wel 'de beste fluitiste ter wereld aller tijden' moest zijn.
Al met al hebben we het publiek van acht tot iets na tienen vermaakt met een gevarieerde non-stop show en kunnen we terugkijken op een geslaagde avond die de naam van O.B.K. in Zeist zeker versterkt heeft. Ik zou zeggen: volgend jaar weer!

Jasper Stein

proms1

proms3  proms2

fotografie: Mel Boas


25 november 2017 - Philharmonie, Haarlem

Dubbelconcert 'Passie'

haarlem philharmonie

Samen met het Tata Steel Symfonisch Blaasorkest heeft O.B.K. een dubbelconcert gegeven in de Philharmonie in Haarlem. Het was een geweldige belevenis om als orkest te mogen musiceren in een concertzaal met zoveel grandeur. In de mooi verlichte concertzaal torende het prachtige Cavaillé-Coll-orgel als waar pronkstuk boven het orkest uit.

haarlem5 haarlem6

Het concert werd geopend door het Tata Steel Symfonisch Blaasorkest, tevens onder leiding van Arnold Span, met Nimrod uit Enigma Variations. Daarna speelde het orkest de Nederlandse première van de Markus Passion, gecomponeerd door Jacob de Haan die zelf ook aanwezig was. Het vierdelige aaneengesloten werk is gebaseerd op het Evangelie van Marcus uit het Nieuwe Testament en beschrijft het lijdensverhaal van Jezus. De Evangelist, vertolkt door Ab Nieuwdorp, vertelde het verhaal in het Nederlands. De zangstemmen in het Duits werden vertolkt door sopraan Helen Katja Rothfuss en bariton Rob Hazenberg.

haarlem1 haarlem3

Na deze indrukwekkende première en het nuttigen van een drankje in de pauze, openden wij als orkest met de feestelijke Kroningsmars van Tsjaikovski. Het gehele programma dat wij speelden werd gepresenteerd door Ab Nieuwdorp, die op prachtige wijze ieder muziekstuk introduceerde bij het publiek. Na de Kroningsmars en Piet Hein Rhapsodie maakte klarinettist Thijs Zomer zijn opwachting als solist voor zijn vertolking van deel twee en drie van Concerto Semplice van Hidas. Onder begeleiding van ons orkest speelde Thijs dit geweldige klarinetconcert. Hierna was het de beurt aan Wouter Harbers. De Zeisterse pianist mocht op het indrukwekkende Cavaillé-Coll-orgel spelen, wat voor hem een geweldige ervaring was. Samen met ons speelde Wouter de finale uit het orgelsymfonie 3 van componist Saint-Saëns. Het was een lust voor het oor. Het machtige orgel samen met het orkest vulde de zaal met warme klanken. Na de finale uit de orgelsymfonie sloten wij het concert af met de Fantasie-Ouverture Romeo en Julia. Het liefdes drama gecomponeerd door Tsjaikovski kwam prachtig tot zijn recht in de mooie akoestiek van de Philharmonie. Na een staande ovatie speelden we samen met Wouter op het orgel als toegift Toccata uit Suite Gothique van Boëllmann. Nog één keer betoverde het orgel samen met ons orkest de zaal.

haarlem2 haarlem4

Het was een geweldig concert waar iedereen met veel plezier op terug kan kijken.

fotografie: Bianca van den Outenaar

Begunstigers

banner manschot banner vanbeek 1 banner borgers banner bruinvision banner runningzeist banner biketotaal banner veldhoven banner vanrhijn banner tongeren banner muziekwinkel banner oudlondon banner jagershuys banner vantellingen banner witteven banner vanveluw banner margrite bloembinders banner makelaarpas banner vanwees

Wilt u ons ook steunen? Lees aub verder.

Aanmelden O.B.K. Nieuwsbrief

captcha