Concerten 2018

Concerten 2018

O.B.K. Zeist winnaar Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen 2018

Het Koninklijk Harmoniegezelschap O.B.K. uit Zeist is op 3 november winnaar geworden van de Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen (ONHK) in de 1e divisie. Het concours vond plaats in Schouwburg ‘De Lawei’ in Drachten.
O.B.K. deed voor het eerst mee met het kampioenschap en mocht het daar opnemen tegen twee andere orkesten: Muziekvereniging O.B.K. uit Bennekom en CMV Euphonia uit Wommels. Voor een geblindeerde jury en belangstellend publiek speelden de drie orkesten het verplichte werk ‘Osakan Jubilee’ van componist Jan van der Roost.
Onder leiding van dirigent Arnold Span behaalde het orkest van O.B.K. Zeist het uitzonderlijke aantal van 94,5 punten, goed voor de 1e prijs! Een grote wisselbeker en een cheque voor een nieuw stuk slagwerk gingen mee terug naar Zeist.
In de juryrapporten stonden veelbelovende slotwoorden: “Ik heb een schitterende uitvoering gehoord, zeer goed geprepareerd, muzikaal uitmuntend en met de optimale emotie gebracht” - “Een mooi orkest met een hele fraaie klank; een uitstekende muzikale uitvoering!"

OBK Zeist ONHK18 foto Judith Hoekstra

foto: Judith Hoekstra


Domplein Utrecht

Utrecht Blaast Buiten

Zaterdag 2 juni organiseerde ZIMIHC, de organisatie voor podium amateurkunst Utrecht, Utrecht Blaast Buiten. Een evenement om mensen in Utrecht kennis te laten maken met de blaasmuziek. Op de drie locaties Domplein, Stadhuisbrug en Castellum werd muziek gemaakt door verschillende orkesten uit Utrecht en omgeving.

OBK Domplein utrecht 180602 M1B 6718 Mel Boas2

Het orkest van O.B.K. Zeist onder leiding van dirigent Arnold Span was ook van de partij. Het was goed weer voor een buitenconcert; bewolkt maar droog. Het publiek, wat in grote getale en vol interesse stond te luisteren, werd getrakteerd op een afwisselend programma. De opening met de mars Gigantic ging al snel over in El Torico. Ditmaal werd de trompetsolo gespeeld door trompettist Peter van Dinther. Dirigent Arnold Span wist het publiek weer te verleiden tot een gezamenlijk "Olé" dat zelfs achter de Domtoren op de terrassen vol enthousiasme werd beantwoord. Na dit Spaanse stuk volgde deel 1 en 3 van Trois Danses en deel 1 t/m 3 van de Candide Suite van Bernstein. Vervolgens speelde het orkest Symphonic Marches van John Williams. Het publiek herkende delen uit de bekende films Indiana Jones en Star Wars. De selectie eindigde met de Olympic Fanfare and Theme die John Williams speciaal had geschreven voor de Olympische spelen in Los Angeles (1984). Daarna volgde Adiemus en Palladio van componist Karl Jenkins. Het publiek ging helemaal los op de feestelijke muziek vol ritmes Chick Corea Olé, El Bimbo en El Cumbanchero. Bij dat laatste nummer presenteerde alle orkestsecties zich één voor één aan het publiek. Het was een geslaagd buitenoptreden dat zeker de moeite waard is om nog eens te herhalen in Utrecht.
Na het concert ging een grote groep orkestleden uit eten bij PK Bar & Kitchen op de Oudegracht waar ze genoten van een drie gangen diner. Een geslaagde dag.

tekst: Wesley Buitenhuis
foto's: Mel Boas / Jack Sloot

 


 

14 april 2018 - Oosterkerk, Zeist

Pas de Deux

Zaterdag 14 april vond het dubbelconcert 'Pas de Deux' plaats m.m.v. van O.B.K. en het Groot Harmonieorkest van de KBH uit De Bilt.

OBK PasdeDeux Zeist2018 foto Willem van Dis 8266 kl

Terwijl het voorjaarszonnetje langzaam onder ging startte O.B.K. Zeist onder leiding van dirigent Arnold Span het concert in de Oosterkerk in Zeist. 'Pas de Deux', een choreografie voor twee dansers uit het ballet is een mooie verwijzing naar het dubbelconcert met een programma vol dans- en balletmuziek. Het orkest van O.B.K. startte met Anton Bruckners Antiphon. Daarna volgde deel 1 en 3 uit Dance Suite van componist Joseph Horovitz. Deze levendige speelse muziek gebaseerd op dansbewegingen was een lust voor het oor en zal menig concertbezoeker op de kerkbanken hebben doen meedeinen. Vervolgens werd het publiek verrast door het mysterieuze Palladio van Karl Jenkins. De componist heeft zich voor dit werk laten inspireren door de Italiaanse architect Andrea Palladio uit de Renaissance tijd. Deze architect had twee belangrijke pijlers bij zijn ontwerpen: (wiskundige) harmonie en klassieke elementen. Een filosofie waarop Jenkins zijn eigen composities ook baseert. Daarna speelde het orkest Trois Danses van Aram Khachaturian en werd het eerste deel van het concert afgesloten met de 'Candide Suite' van Leonard Bernstein. Een mooi eerbetoon aan het 100ste geboorte jaar van de Amerikaanse componist Bernstein die overleed in 1990. Na een staande ovatie had het orkest nog een verrassing in petto met de Paso doble El Torico de La Cuerda van componist Luis Serrano Alarcón. Dirigent Arnold Span nodigde het publiek uit tot een collectief Spaans olé tijdens de prachtige solo van trompettist Guus van Wijk. Na dit muziekstuk was het dan toch echt tijd voor pauze waarin het publiek kon genieten van een kopje koffie.

KBH PasdeDeux Zeist2018 foto Fred Manschot 8352 kl

Na de pauze was het de beurt aan de muzikanten van het Groot Harmonieorkest van de KBH uit De Bilt onder begeleiding van dirigent Vincent van den Bijlaard. Het orkest wilde het publiek kennis laten maken met twee werken die ze ook ten gehore zal brengen tijdens het concours later dit jaar. De Vuurvogel van Igor Stravinsky en The Undanced Ballet van Frigyes Hidas. Na deze twee werken sloot het orkest het concert af met twee lichtere werken. Danza Caribe van Alfred Reed en de Nutcracker Swing gebaseerd op Tsjaikovski's Nutcracker suite.
Na het toegift van het Groot Harmonieorkest van de KBH was er na afloop nog de mogelijkheid voor het publiek en muzikanten om onder het genot van een drankje na te praten over dit prachtige voorjaarsconcert dat georganiseerd werd door beide verenigingen. Een mooie samenwerking waarbij ook nog eens meerdere muzikanten met beide orkesten meespeelden. Een mooie avond waarop iedereen met veel plezier terug kan kijken.

tekst: Wesley Buitenhuis
foto's: Willem van Dis / Fred Manschot6 januari 2018 - 33e Nieuwjaarsconcert - Theater Figi

Hollandsche Meesters

Zaterdag 6 januari was het 33ste Nieuwjaarsconcert van het Koninklijk Harmonie Gezelschap O.B.K. Zeist. Het orkest onder leiding van dirigent Arnold Span, trakteerde het publiek op een veelzijdig programma met als thema 'Hollandsche Meesters'.

Het concert vond plaats in de Hendrik Marsmanzaal van Hotel Theater Figi in Zeist, en werd geopend door trompettist Peter van Dinther en paukenist Remco van Beek. Zij speelden samen het majestueuze 'L'Orfeo' waarna het doek werd geopend en het orkest gekleed in Gouden eeuwse kledij werd onthuld. Een grote verrassing voor het publiek. De sfeer van het eerste deel van het concert werd meteen duidelijk: muziek met een knipoog naar de vaderlandse geschiedenis. Het orkest nam de intro over nadat het doek geheel was geopend, met de korte inleiding van 'The Flying Dutchman'. Daarna werd de 'Concert Ouverture' van Richard Hol gespeeld.

OBK NJ2018 5335 OBK NJ2018 5332
De presentatie van het concert werd verzorgd door klarinettist Jan Borgers, die tussen de muziekwerken door, het publiek bijpraatte over de betekenis van de muziek en het verhaal van de componisten die het geschreven hadden. Na de 'Piet Hein Rhapsodie' werd het tijd voor het grote driedelige werk van componist Johan de Meij: 'Dutch Masters'. De kleding die de muzikanten droegen was geïnspireerd op deze prachtige suite. In dit meesterwerk komen de beroemde schilderijen 'De Nachtwacht', 'De Liefdesbrief' en 'Prinsjesdag' van de 'Hollandsche Meesters' Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Jan Steen tot leven. Een prachtige uitvoering hiervan leverde een groots applaus op van het enthousiaste publiek. Het eerste deel van het concert werd afgesloten met 'Monuments of the Netherlands'.

OBK NJ2018 5450 OBK NJ2018 5343

Na de pauze trakteerde het orkest, gekleed in de bekende zwarte concertkleding, het publiek op veel bekende muziek. Na de opening werd bekende muziek van Rogier van Otterloo ten gehore gebracht, waaronder zijn meest bekende werk: het thema van 'Soldaat van Oranje'. Daarna werden de schijnwerpers gericht op solist Gertie Bruin. Hij speelde op zijn accordeon samen met het orkest bekende werken van de Argentijnse componist Piazzolla waaronder het bekende stuk 'Adios Nonino', bekend van de bruiloft van koning Willem-Alexander en koningin Maxima, waarbij onze koningin de welbekende tranen moest laten.

OBK NJ2018 5463 OBK NJ2018 5534


Na het Argentijnse uitstapje werd het publiek getrakteerd op bekende Nederlandse melodieën waaronder 'Op een mooie pinksterdag' en '15 miljoen mensen'. Jan Borgers zong en verleidde het publiek om ook mee te zingen. Niemand in de zaal was veilig want Jan Borgers ging gewapend met microfoon menig zangtalent in de zaal proberen te ontdekken.

OBK NJ2018 5565 OBK NJ2018 6262

Vervolgens was het de beurt aan het duo 'Helemaal Hollands'. De zangers Carlo en Leo weten als geen ander hoe ze het publiek moeten verleiden mee te zingen, deinen en springen. Zij zongen onder begeleiding van het orkest o.a. 'Comment ca va', 'I save the day' en 'Geef mij je angst'. Na het meezingen en hossen werd het concert beëindigd met 'Aan de Amsterdamse grachten'. Na een luid aanhoudend applaus speelde het orkest samen met het duo Helemaal Hollands' nog één medley waarna iedereen met een voldaan gevoel de zaal verliet. Het nieuwe jaar was daarmee muzikaal ingeleid met een heus feestje. Want dat was het, een feestje!

OBK NJ2018 6289 OBK NJ2018 6324

Tijdens het gehele concert werden bij ieder muziekstuk mooie beelden getoond passend bij de muziek. Deze beelden waren met grote zorg samengesteld door onze grafisch vormgever Fred Manschot. De projectie-techniek was in handen van Mark Stam.


tekst: Wesley Buitenhuis
foto's: Maarten van Dis

Begunstigers

banner manschot banner vanbeek 1 banner borgers banner bruinvision banner runningzeist banner biketotaal banner veldhoven banner vanrhijn banner tongeren banner muziekwinkel banner oudlondon banner jagershuys banner vantellingen banner witteven banner vanveluw banner margrite bloembinders banner makelaarpas banner vanwees

Wilt u ons ook steunen? Lees aub verder.

Aanmelden O.B.K. Nieuwsbrief

captcha