Concerten 2018

Concerten 2018

6 januari 2018 - 33e Nieuwjaarsconcert - Theater Figi

Hollandsche Meesters

Zaterdag 6 januari was het 33ste Nieuwjaarsconcert van het Koninklijk Harmonie Gezelschap O.B.K. Zeist. Het orkest onder leiding van dirigent Arnold Span, trakteerde het publiek op een veelzijdig programma met als thema 'Hollandsche Meesters'.

Het concert vond plaats in de Hendrik Marsmanzaal van Hotel Theater Figi in Zeist, en werd geopend door trompettist Peter van Dinther en paukenist Remco van Beek. Zij speelden samen het majestueuze 'L'Orfeo' waarna het doek werd geopend en het orkest gekleed in Gouden eeuwse kledij werd onthuld. Een grote verrassing voor het publiek. De sfeer van het eerste deel van het concert werd meteen duidelijk: muziek met een knipoog naar de vaderlandse geschiedenis. Het orkest nam de intro over nadat het doek geheel was geopend, met de korte inleiding van 'The Flying Dutchman'. Daarna werd de 'Concert Ouverture' van Richard Hol gespeeld.

OBK NJ2018 5335 OBK NJ2018 5332
De presentatie van het concert werd verzorgd door klarinettist Jan Borgers, die tussen de muziekwerken door, het publiek bijpraatte over de betekenis van de muziek en het verhaal van de componisten die het geschreven hadden. Na de 'Piet Hein Rhapsodie' werd het tijd voor het grote driedelige werk van componist Johan de Meij: 'Dutch Masters'. De kleding die de muzikanten droegen was geïnspireerd op deze prachtige suite. In dit meesterwerk komen de beroemde schilderijen 'De Nachtwacht', 'De Liefdesbrief' en 'Prinsjesdag' van de 'Hollandsche Meesters' Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Jan Steen tot leven. Een prachtige uitvoering hiervan leverde een groots applaus op van het enthousiaste publiek. Het eerste deel van het concert werd afgesloten met 'Monuments of the Netherlands'.

OBK NJ2018 5450 OBK NJ2018 5343

Na de pauze trakteerde het orkest, gekleed in de bekende zwarte concertkleding, het publiek op veel bekende muziek. Na de opening werd bekende muziek van Rogier van Otterloo ten gehore gebracht, waaronder zijn meest bekende werk: het thema van 'Soldaat van Oranje'. Daarna werden de schijnwerpers gericht op solist Gertie Bruin. Hij speelde op zijn accordeon samen met het orkest bekende werken van de Argentijnse componist Piazzolla waaronder het bekende stuk 'Adios Nonino', bekend van de bruiloft van koning Willem-Alexander en koningin Maxima, waarbij onze koningin de welbekende tranen moest laten.

OBK NJ2018 5463 OBK NJ2018 5534


Na het Argentijnse uitstapje werd het publiek getrakteerd op bekende Nederlandse melodieën waaronder 'Op een mooie pinksterdag' en '15 miljoen mensen'. Jan Borgers zong en verleidde het publiek om ook mee te zingen. Niemand in de zaal was veilig want Jan Borgers ging gewapend met microfoon menig zangtalent in de zaal proberen te ontdekken.

OBK NJ2018 5565 OBK NJ2018 6262

Vervolgens was het de beurt aan het duo 'Helemaal Hollands'. De zangers Carlo en Leo weten als geen ander hoe ze het publiek moeten verleiden mee te zingen, deinen en springen. Zij zongen onder begeleiding van het orkest o.a. 'Comment ca va', 'I save the day' en 'Geef mij je angst'. Na het meezingen en hossen werd het concert beëindigd met 'Aan de Amsterdamse grachten'. Na een luid aanhoudend applaus speelde het orkest samen met het duo Helemaal Hollands' nog één medley waarna iedereen met een voldaan gevoel de zaal verliet. Het nieuwe jaar was daarmee muzikaal ingeleid met een heus feestje. Want dat was het, een feestje!

OBK NJ2018 6289 OBK NJ2018 6324

Tijdens het gehele concert werden bij ieder muziekstuk mooie beelden getoond passend bij de muziek. Deze beelden waren met grote zorg samengesteld door onze grafisch vormgever Fred Manschot. De projectie-techniek was in handen van Mark Stam.


tekst: Wesley Buitenhuis
foto's: Maarten van Dis

Begunstigers

banner manschot banner vanbeek 1 banner borgers banner bruinvision banner vandenberg banner runningzeist banner biketotaal banner bloemenhuisvandelft banner veldhoven banner vanrhijn banner tongeren banner muziekwinkel
banner oudlondon
Wilt u ons ook steunen? Lees aub verder.

Aanmelden O.B.K. Nieuwsbrief

captcha